Beste ouders,

 

Hiernaast ziet u het Ontwikkelingslab van Bodymap.

Het Ontwikkelingslab van Bodymap is een tool om de ontwikkelings-situatie van kinderen goed te kunnen opvolgen en te stimuleren zonder te forceren.

 

Elke vaardigheid die we leren in ons leven heeft een Ontwikkelingsspoor. Bijvoorbeeld; leren lezen, leren schrijven, langere tijd concentreren, tennissen, autorijden enz.

 

Via het ontwikkelingslab kunnen we al deze ontwikkelingssporen volgen en zo preventief kinderen speels stimuleren om zo alle vaardigheden stressloos te kunnen beheersen (automatiseren).

 

Indien een kind moeilijkheden vertoont met een bepaalde vaardigheid, kunnen wij ook via het ontwikkelingslab opsporen waar de oorzaak van dit probleem zit en zo heel efficiënt het leerprobleem aanpakken.

 

Inhoud van het Ontwikkelingslab:

In het Ontwikkelingslab zie je allemaal flesjes. Elk flesje staat voor een specifieke vaardigheid die kinderen tussen de leeftijd van 0 en 6 jaar dienen te automatiseren. Zo kunnen ze stressloos moeilijke vaardigheden zoals lezen, schrijven enz aanleren.

 

Als er echter verschillende vaardigheden (flesjes) niet goed beheerst worden bestaat bijvoorbeeld de kans dat de basis voor de schrijfmotoriek niet in orde is.

 

De opbouw van het Ontwikkelingslab:

Het Ontwikkelingslab moet je bekijken van onder naar boven.

De groene flesjes:   Reflexintegratie, de fundamentele bewegingspatronen.

De blauwe flesjes: Zintuiglijke integratie, de ontwikkeling van de zintuigen

De gele flesjes:  Psychomotorische integratie, de ontwikkeling van denken & doen

De paarse flesjes: Preschoolse vaardigheden, noodzakelijk basis om complexe vaardigheden te leren zoals lezen, schrijven, luisteren, sporten, enz

Grote roze fles: Schoolse vaardigheden

 

Het is enorm belangrijk dat kinderen vanuit de groene flesjes stap voor stap naar boven toe speels gestimuleerd zonder te snel te willen gaan (forceren).

Anders bestaat de kans dat enkele flesjes niet beheerst worden die je later wel zeker zal nodig hebben.